1. Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti
Goitre(kelenjar thyroid membengkak).
2. Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil,
justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana
kedua-duanya bersifat
acidic. Contoh makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.
3. Kenapa sifat alkaline dalam rumpai laut itu tinggi? Antaranya
adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi dan pelbagai di
dalamnya, mencukupi untuk keperluan manusia. Tambahan, rumpai laut
adalah antara tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika
dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium,
kalium, zat besi, magnesium, iodine, dan zinc.
4. Kaya dengan serat, meskipun struktur komposisinya tidak sama
dengan tumbuhan/sayur darat. Ini secara langsung mampu mengawal paras
gula dalam darah si pemakannya.
5. Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu
merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti
kanser dan penyakit jantung.
6. Beberapa jenis rumpai laut bertindak sebagai ejen
detox.
Terdapat komponen di dalamnya yang mampu bergabung dengan metal toksik
dalam sistem pencernaan kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui
tahi.
7. Ekstrak rumpai laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil
diet. Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.
8. Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh
tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur,
terutama yang menetap dipinggir pantai, sejak berzaman lagi.
9. Meskipun berkhasiat, namun tidak boleh diambil dalam kuantiti
yang banyak dan berterusan kerana dikhuatiri akan mengakibatkan
keracunan iodine.
10. Rumpai laut yang sudah busuk berupaya menghasilkan gas
hidrogen sulfida. Ianya beracun dan boleh mengakibatkan muntah dan cirit
birit.
No comments:
Post a Comment